//Jakie warzywa powinni jeść kulturyści?

Jakie warzywa powinni jeść kulturyści?

Warzywa są istotnym elementem diety w życiu każdego człowieka, bez względu na poziom uprawianej na co dzień aktywności fizycznej. Warzywa stanowią znakomite źródło witamin oraz wielu cennych mikroelementów, które czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem organizmu i utrzymaniem go w dobrej formie. Dlatego w swojej diecie powinien je uwzględnić każdy kulturysta.

Zdrowotna moc warzyw

Każdy, kto choć trochę interesuje się dietą oraz aktywnością fizyczną doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że fundamentem każdej diety są odpowiednie ilości węglowodanów, białek, tłuszczów oraz mikroelementów. Warto jednak wiedzieć, skąd czerpać te składniki, ważne dla wzrostu mięśni oraz regeneracji organizmu. Obecność jarzyn na talerzu kulturysty jest ważna, ponieważ zawierają one ogromne ilości makro i mikroelementów. Większość z nich powinna być spożywana w surowej postaci, bowiem wówczas dostarczają nam najwięcej zbawiennych właściwości. Jednak w wielu przypadkach nic nie stoi na przeszkodzie, by ulubione warzywa poddać obróbce termicznej i zjeść je na przykład w formie gotowanych na parze. Warzywa można doskonale łączyć z innymi składnikami pokarmowymi, by ukierunkować swoją dietę na zwiększenie masy mięśniowej lub redukcję tkanki tłuszczowej. Jarzyny mogą stanowić idealne katalizatory diety kulturysty. Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, będą one znakomitą przekąską o niskiej wartości kalorycznej, jednocześnie bogatą w witaminy oraz ogrom niezbędnych dla organizmu mikroelementów. Warzywa są pomocne w przeprowadzaniu kluczowych procesów metabolicznych. Ponadto zwiększają wydzielanie soków trawiennych i wspomagają regenerację po intensywnych treningach.

Jakie warzywa uwzględnić w menu kulturysty?

Pomidory i brokuły

Choć nie każdy o tym wie, pomidory i brokuły są bogate w witaminę C, która pozytywnie wpływa na kondycję stawów i więzadeł. W dodatku witamina C zmniejsza poziom kortyzolu, który wpływa na spalanie tkanki mięśniowej, co stanowi niepożądany efekt w karierze każdego kulturysty.

Papryka

Papryka rewelacyjnie wpływa na uwalnianie adrenaliny oraz kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz przyspieszyć metabolizm, poprawić proces spalania tkanki tłuszczowej i syntezy białek, na twoim talerzu nie może zabraknąć tego pochodzącego z Ameryki Południowej warzywa.

Kalafior i sałata

Kalafior i sałata znacząco usprawniają spalanie tkanki tłuszczowej poprzez obniżenie estrogenu, w konsekwencji zmniejszając retencję wody. Warto pamiętać, że niski poziom estrogenu w organizmie jest związany z podwyższonym poziomem testosteronu.

Fasola

Kolejne kluczowe dla diety kulturysty warzywo, bogate w błonnik i białka. Dobrym sposobem zastosowania fasoli w menu jest mieszanie jej z dobrymi źródłami węglowodanów, takimi jak na przykład doskonale znany wszystkim kulturystom ryż.

Marchewka

Niezastąpione źródło beta-karotenu, mającego kluczowe znaczenie dla systemu immunologicznego. Każdy sportowiec wie, że obniżona odporność organizmu oznacza zwiększoną podatność na infekcje oraz kontuzje, a tego nie chce żaden kulturysta.

Szpinak

Szpinak zawiera spore ilości chromu, który ma dobroczynny wpływ na ochronę tkanki mięśniowej. Oprócz tego, to zielone warzywo ma w sobie dużo beta-karotenu oraz witaminy E, ułatwiającej proces regeneracji po intensywnym treningu.

Czosnek i cebula

Te dwa specyficzne warzywa mogą poprawić zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej. A dodatkowo usprawniają działanie fat burnerów, zażywanych przez kulturystów na etapie odchudzania.