//Co jeść na redukcji?

Co jeść na redukcji?

Odchudzanie to proces wymagający zastosowania dwukierunkowych działań – diety redukcyjnej oraz ćwiczeń fizycznych. Wiele osób obawia się diety, sądząc, że będą na niej głodni, a posiłki będą niesmaczne. Jest to oczywiście nieprawdą. Dieta może być równocześnie smakowita i niskokaloryczna, a także dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak jeść, aby zrzucić tkankę tłuszczową.

Podstawowe zasady

Na diecie redukcyjnej nigdy nie należy dopuszczać do silnego uczucia głodu. Jedz pięć-sześć razy dziennie – jeśli jest taka potrzeba, nawet co dwie-trzy godziny. Dzięki temu unikniesz napadów wilczego apetytu. Posiłki nie powinny być obfite, ale jedynie wystarczające do osiągnięcia uczucia pierwszego najedzenia. Mówiąc prosto: nigdy nie jedz „po korek”. W diecie odchudzającej trzeba też pamiętać o obowiązkowym deficycie kalorycznym. Dzienna wartość energetyczna wszystkich przyjmowanych posiłków powinna być nieco niższa niż zalecana dla danej wagi, wzrostu i trybu życia.

Co wyeliminować z diety?

W diecie odchudzającej najważniejsze jest nie to, co jemy, ale to, czego jeść nie powinniśmy. Niedopuszczone są słodycze wszelkiego rodzaju, a także słone przekąski oraz popularne fast foody. Za każdym razem, gdy złapie Cię ochota na niezdrowe jedzenie, sięgnij po warzywa. Pamiętaj też o unikaniu słodkich, wysokokalorycznych napojów. Napoje, które mogą pojawiać się w diecie odchudzającej to wyłącznie 100% soki, woda mineralna oraz ziołowe herbaty. Koniecznie zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczaj mu przynajmniej 2 litry płynów na dobę.

Lepiej grillować niż smażyć

To jedna z podstawowych zasad zdrowej kuchni odchudzającej. Podczas smażenia produkty chłoną ogromne ilości tłuszczu. Wybieraj takie metody obróbki termicznej posiłków, które pozwalają na zachowanie możliwie największej ilości wartościowych składników odżywczych. Jeśli już musisz smażyć, wybierz oliwę z oliwek, masło klarowane lub olej rzepakowy, ale w rozsądnych, minimalnych ilościach.

Lepiej przyprawiać niż używać wysokokalorycznych dodatków

W diecie na redukcję zrezygnuj z ciężkostrawnych sosów, które często produkowane są na bazie majonezu lub śmietany. Nie bój się, Twoje posiłki mogą być bardzo smaczne również bez nich. Doceń siłę przypraw i ziół. Silne i pikantne aromaty poprawiają przemianę materii i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a także nadają potrawom wspaniały smak.

Stosuj naturalne spalacze tłuszczu

Podczas diety odchudzającej warto stosować naturalne spalacze tłuszczu. Wiele z nich to wspomniane powyżej przyprawy, jak chociażby imbir, cynamon czy kurkuma. Pobudzają one wydzielanie enzymów trawiennych oraz rozgrzewają organizm, dzięki czemu przemiany metaboliczne odbywają się w szybciej. W spalaniu tłuszczu pomaga również witamina C, dlatego warto pamiętać o jej suplementacji. Silnym naturalnym spalaczem jest również ocet jabłkowy, pod warunkiem, że jest przyjmowany w rozsądnych ilościach.

Wybieraj warzywa, ale nie zapominaj o mięsie

Podstawą diety redukcyjnej są warzywa, ponieważ zawierają mało cukrów i są niskokaloryczne. Owoce są wskazane, ale wyłącznie do śniadania, co jest związane z wysoką zawartością w nich fruktozy, glukozy i sacharozy. Dla zdrowego funkcjonowania organizm potrzebuje jednak również zawartych w mięsie białek. W diecie odchudzającej dozwolony jest drób, cielęcina, jagnięcina czy królik, a także dorsz czy pstrąg. Zakazana jest wieprzowina, barania, śledzie i łosoś. Mięsa i ryby staraj się przygotowywać na grillu.

Dieta odchudzająca może przynieść naprawdę spektakularne efekty, pod warunkiem, że będzie stosowana systematycznie i w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi. Poza tym dieta powinna zostać ułożona przez osobę posiadającą w tym temacie doświadczenie i kwalifikacje. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jest ona również bezpieczna.