//Czemu kulturyści jedzą tyle masła orzechowego?

Czemu kulturyści jedzą tyle masła orzechowego?

Masło orzechowe to uzupełnienie diety często stosowane przez osoby aktywne fizycznie i uprawiające sporty siłowe, takie jak kulturystyka. Zawodnicy często stosują restrykcyjne diety w celu zwiększenia siły lub masy mięśniowej. Wobec tego potrzebują odpowiedniego uzupełnienia diety, by osiągnąć jak najlepsze efekty. Masło orzechowe zapewnia solidną dawkę składników odżywczych, więc każdy kulturysta chętnie włącza je do swojego codziennego menu.

Masło orzechowe w jadłospisie kulturysty

Masło orzechowe jest świetnym źródłem niezbędnych węglowodanów. Ponadto to cenne źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Przy spożywaniu go w określonej ilości można kompleksowo uzupełnić swoje zapotrzebowanie na kalorie i makroskładniki. Obecnie rynek oferuje szereg różnych wariacji na temat klasycznego masła orzechowego. Pozwala to na urozmaicenie swojej codziennej diety, która i tak musi być dopasowana do wielu czynników. Spożywanie masła orzechowego ma dużo walorów zdrowotnych w przypadku kulturystów, jednak musi być ono stosowane z umiarem.

Składniki odżywcze w maśle orzechowym

2 łyżki masła orzechowego, czyli jedna zalecana porcja, zawiera ponad osiem gramów białka, około dwóch gramów błonnika, 208 miligramów potasu oraz ponad pół gama żelaza. Jest to takiej 188 kalorii, z czego trzy gramy to cukry. W porcji znajduje się też około 16 gramów tłuszczów, w czym tylko trzy gramy zajmują tłuszcze nasycone. Pozostała ich część, czyli 13 gramów to tłuszcze jedno oraz wielonienasycone. Sprzyjają one pracy serca oraz mięśni. Niektórzy mogą stwierdzić, że ilości białka i błonnika w maśle orzechowym nie są zadowalające, jednak chodzi tutaj głównie o świetne dla zdrowia proporcje mikro i makroskładników w jednym produkcie. To właśnie taki rozkład składników odżywczych sprawia, że kulturyści jedzą tyle masła orzechowego.

Ekonomiczny zamiennik

Każdy kulturysta potrzebuje ogromnej dawki energii, wobec każdego dnia musi spożyć średnio 3000 kcal. Chcąc pozyskać tą energię z produktów takich jak chude mięso, nabiał czy batony proteinowe, trzeba mieć niemały budżet na zakupy. Masło orzechowe oferuje znakomitą dla kulturysty kaloryczność, a przy tym jest znacznie tańsze niż dobrej jakości mięso czy ser.

Szybka przekąska

Dieta każdego kulturysty jest wysokokaloryczna, przy czym musi być zdrowa i bogata we wszystkie mikro i makroskładniki. Może być to powodem sporych trudności ze skomponowaniem odpowiednich posiłków w krótkim czasie. Wtedy można sięgnąć właśnie po masło orzechowe, które ekspresowo dostarczy nam niezbędnych węglowodanów, białek oraz tłuszczów, bez konieczności przygotowywania skomplikowanych potraw oraz łączenia produktów, będących źródłem poszczególnych składników odżywczych. Masło orzechowe może być również przydatną przekąską w chwilach, gdy po prostu nie mamy możliwości skorzystania z zaplecza kuchennego.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Masło orzechowe jest nie tylko świetną przekąską samą w sobie, ale stanowi też znakomity dodatek do wielu potraw czy koktajli. Na śniadanie masło orzechowe można wykorzystać do posmarowania tostów lub jako dodatek do owsianki. Ponadto produkt ten łatwo można połączyć z warzywami czy owocami.

Jakie masło orzechowe najlepsze?

Warto zaznaczyć, że nie każde masło orzechowe, jakie zobaczysz w sklepie, będzie się nadawało do zdrowej diety. Często w składzie takich produktów można znaleźć dodatkową porcję cukru, sól oraz olej palmowy. Najlepiej, gdy do twojego koszyka trafi masłowe orzechowe w „czystej” postaci, to znaczy pozbawione wymienionych elementów, które są niepożądanymi składnikami jadłospisu kulturysty.